testimonials

Het begon met een zwart-wit foto uit 1955 die mijn moeder mij stuurde van mijn oma op de boot van Batavia naar de haven van Rotterdam. Trots liet ik de foto aan een vriendin zien, die via-via van Tracing Your Roots had gehoord. Ik meldde me aan en de volgende dag zat ik in het Nationaal Archief. Van tevoren had ik niet kunnen bedenken aan welke reis ik begon. Ik werd aangespoord tot een onderzoek naar mijn wortels, naar mijn familieverhalen. Verhalen die verder gingen dan het verzamelen van feiten en cijfers. De gastlessen en workshops, thema’s als  dekolonisatie, machtsstructuren, de verschillende perspectieven vanuit de Molukse en Indische gemeenschappen die we aansneden, én het inspirerende Tracing Your Roots team. Ik werd aangespoord om mijn beeld te verbreden en mijn eigen verhaal te verdiepen. Inmiddels ben ik een schat aan informatie rijker en zijn er evenveel vragen bijgekomen. De geschiedenis is fluïde en – als je er eenmaal in graaft – constant in beweging.  

Carline, deelneemster Tracing Your Roots editie in het Nationaal Archief (september 2020).

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik afgelopen maand heb kunnen meedoen met Tracing Your Roots 35+. De afgelopen 5 weken zijn een magische ontdekkingstocht geworden naar de moeder van mijn moeders moeder. De online cursus bood niet alleen interessante gastlessen en hulplijnen bij het zoeken in allerlei bronnen, ik heb ook intens genoten van de verhalen van mede-cursisten! And last but not least … vond ik tijdens mijn zoektocht ook nog een achternicht, die mij prachtige foto’s heeft gegeven en zijn er opnieuw waardevolle gesprekken op gang gekomen met mijn vader en mijn tante!

Rachel, deelneemster aan de online 35+ editie van Tracing Your Roots (Juni 2020) 

Toen ik Tracing Your Roots op Instagram voorbij zag komen, wist ik meteen: hier wil ik aan meedoen! De laatste jaren was ik steeds nieuwsgieriger geworden naar mijn roots, omdat ik verschillen opmerkte tussen mijn Nederlandse vrienden en mezelf. Triviale dingen als eten met een lepel en lopen op blote voeten, maar ook complexere zaken als opvoeding. Ik wilde weten of andere jongeren met wortels in Indië/Indonesië hetzelfde ervaarden.

Het heeft mij goed gedaan om samen met de andere Tracing Your Roots deelnemers hierover in gesprek te kunnen gaan. Door Tracing Your Roots ben ik meer te weten gekomen over mijn familiegeschiedenis, maar ook over mijn identiteit. Dat we onze verhalen en geschiedenissen mochten delen in de tentoonstelling ‘Van Hier & Van Daar’ voelde daarbij als de kers op de taart! Dankjewel Yvette en het Tracing Your Roots team!

Rene, deelneemster aan de Limburgse editie van Tracing Your Roots. (oktober 2020)