verhalen over leven agenda
Op zondag 29 mei komen we naar het Rijksmuseum met het programma ‘Revolusi en Tracing Your Roots!’ Op deze middag delen jongeren met wortels in de Indische archipel hun persoonlijke zoektocht naar de gewelddadige periode van de Bersiap en de daaropvolgende Revolusi, waarvan hun familie deel uitmaakte en door getroffen werd. We horen hoe ze aankijken tegen verschillende waarheden en perspectieven. En we horen hoe ze het zwijgen binnen de familie doorbreken en ruimte scheppen voor heling en verwerking. Wat betekent het voor de jongste generatie om een geschiedenis mee te dragen die omgeven is door geweld, machtsongelijkheid, trauma en ontheemding?
Een intergenerationeel programma met verhalen, herinneringen, voordrachten, muziek en meer!
We gaan in gesprek met onder andere Kitlyn Tjin A Djie (Beschermjassen) en Yvette Kopijn (Tracing Your Roots) en er zijn optredens van Amara van der Elst en Esmay Usmany. Moderator: Lara Nuberg.
Voor info en tickets klik hier.
28 mei 2022
Workshop ‘Indisch-zijn / Indisch-worden‘ van Yvette Kopijn
Op zaterdag 28 mei zal Yvette Kopijn (Tracing Your Roots) de workshop ‘Indisch-zijn / Indisch-worden’ verzorgen tijdens een nieuwe aflevering van de serie ‘Blinde Vlekken’ in het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.
In deze editie van Blinde Vlekken zal de nieuwste documentaire ‘Indisch Zwijgen’ van Sven Peetoom en Juliette Dominicus vertoond worden. Daarin we drie jonge Indische kunstenaars – waaronder oud Tracing Your Roots deelneemster lid Mei Oele – die in hun familieverleden duiken om via hun kunst het generatielange zwijgen over het Nederlands-Indische verleden te doorbreken.
Daarna praten we met de makers, Sven Peetoom en Juliette Dominicus. Ze gaan ons meenemen in het creatieve proces en hoe zij als derde generatie dat Indisch zwijgen proberen bespreekbaar te maken. Hoe geven we woorden aan dat zwijgen? Hoe kun je ondanks het zwijgen op zoek gaan naar je Indische roots en uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn?
Samen met Yvette Kopijn van Tracing Your Roots gaan we dat ontdekken. In dit deel van het programma beginnen we met onze zoektocht naar de verwoording en verbeelding van het zwijgen en scheppen we ruimte om onze eigen invulling te geven aan ‘Indisch-zijn’.
Workshop Tracing Your Roots
14 & 17 maart 2022
Als je weet waar je vandaan komt, weet je ook beter wie je bent en waar je naartoe wilt.
Vanuit die gedacht gaat workshopleider Yvette Kopijn samen met 1e jaar studenten Social Work op zoek naar hun roots. Ze verrichten stamboomonderzoek en gaan in gesprek gaan met hun (groot)ouders. De ontdekkingen die ze doen wisselen vervolgens uit met hun medestudenten. Een persoonlijke zoektocht die inzicht biedt in jouw culturele bagage.

5 & 12 februari, 12 & 19 maart 2022
Tracing Your Roots editie – Het Nationale Theater
Liggen jouw wortels in de Indië/Indonesië, woon je in/om Den Haag en ben je tussen 15-16 jaar? Geef je dan hier op voor deze unieke TYR editie!
Dit gaan we doen:
Regisseur Eric de Vroedt schreef en regisseerde ‘De eeuw van mijn moeder‘
een voorstelling over zijn Indische moeder en haar zoektocht naar haar identiteit.
Voorafgaande aan de première in september 2022 duik je met Tracing Your Roots in je familiegeschiedenis, waarna je de opgegraven verhalen omzet naar een theatrale vorm, om deze tijdens de première te presenteren in de foyer van de Koninklijke Schouwburg.

2021
4 november 2021

Lezing Oral History bij Erfgoed Gelderland
Op 4 november hield Yvette Kopijn een lezing tijdens het oral history symposium ‘Iedereen vertelt’, georganiseerd door het Gelders Archief. In haar lezing sprak Yvette over oral history als tool om musea inclusiever te maken. Als voorbeeld noemde ze de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ in het Limburgs Museum, waar zij als gastcurator bij betrokken was. Het museum zette deze tentoonstelling in om een duurzame relatie aan te gaan met de Indisch/Molukse gemeenschappen in Limburg door hun persoonlijke verhalen van Indische en Molukse families in Limburg over het voetlicht te brengen.
Een impressie van het symposium vindt je hier.
De lezing terug kijken doe je hier.
10 oktober 2021
Oprichting Tracing Your Roots community
Op 10 oktober hielden wij de Tracing Your Roots community ten doop. De community biedt een platform aan deelnemers die aan de verschillende Tracing Your Roots edities meededen om elkaar te ontmoeten en met elkaar uit te wisselen. Naast een jaarlijkse Tracing Your Roots community dag is het de bedoeling om ook een online platform te ontwikkelen, waar kan worden uitgewisseld op het gebied van stamboomonderzoek en interviewen, maar ook op thema’s die leven binnen de community, zoals koken & eten, cultuur & identiteit en persoonlijke groei.

2 september 2021

Pelita Inspiratiedag in het Limburgs Museum
Op 2 september organiseerden we samen met Stichting Pelita een Pelita Inspiratiedag. Gastcurator Yvette Kopijn verzorgde een rondleiding door de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’
in het Limburgs Museum. Na afloop verzorgde ze een Verhalensalon, waarbij ze met de medewerkers met elkaar in gesprek gingen over families, familieverhalen en de doorwerking van trauma binnen Indisch/Molukse gezinnen.
15 Augustus 2021
Indië herdenking vanuit het Limburgs Museum
Op 15 augustus organiseerden we vanuit het Limburgs Museum een (online) Indië-herdenking om stil te staan bij alle slachtoffers die vielen in de Indonesische Archipel tijdens de Japanse bezetting, de Bersiap en de daaropvolgende Onafhankelijkheidsoorlog. Yvette Kopijn ging met deelnemers aan de Limburgse editie Tracing Your Roots editie en de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ in gesprek over wat herdenken voor hen betekent. Kunstenares Shelly Lapré voerde een herdenkingsritueel uit en er was muziek te horen van muzikante en Tracing Your Roots deelneemster Amber Nefkens.
Het NOS journaal besteedde die avond aandacht aan de herdenking in het 8 uur journaal:
Bekijk hier de video van het NOS journaal die aandacht besteedde aan de herdenking in het 8 uur journaal.

Voorjaar/zomer 2021
Online Tracing Your Roots edities
In het voorjaar en de zomer van 2021 organiseerden we vanwege de Coronacrisis 2 online Tracing Your Roots edities. Eén editie stond open voor jongeren tussen 15-35 jaar, de andere editie richtte zich op veler verzoek op 35-plussers.
Januari / Februari 2021
In januari/februari verzorgden we in opdracht van Het Zuidelijk Toneel een Tracing Your Roots editie voor Tilburgse jongeren met wortels in Indië/Indonesië. De jongeren startten onder begeleiding van Yvette Kopijn een persoonlijke zoektocht naar hun voorouders en familiegeschiedenis. De uitkomst van die zoektocht verwerkten zij onder begeleiding van theatermakers Rozemarijn Romeijn en Ayden Carlo in een audiovoorstelling ‘Ada apa, opa?’ en in een bijbehorende wandelroute door de Indische buurt van Tilburg. De audiovoorstelling ging op 4 mei in première als onderdeel van het jaarlijkse programma Theater na de Dam.
2020
12 december
Op 12 december vond de publieke opening van de expo ‘Van Daar & Van Hier’ plaats in het Limburgs Museum in Venlo.
De tentoonstelling van daar en van hier, waaraan Yvette Kopijn als gastcurator was verbonden, toonde de persoonlijke zoektocht van jongeren met wortels in Indië/Indonesië die voorafgaand hadden deelgenomen aan de Limburgse editie van Tracing Your Roots. In de tentoonstelling zagen we de jongeren pogingen doen om het Indisch Zwijgen te doorbreken door met hun (groot)ouders in gesprek te gaan over het familieverleden.
Door de lockdown die op 14 december 2020 werd afgekondigd, was de tentoonstelling uiteindelijk te zien tussen 5 juni – 5 september 2021.

10 December 2020

Op donderdag 10 december vond de online opening plaats van de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ in het Limburgs Museum in Venlo. De tentoonstelling, waaraan Yvette Kopijn als gastcurator was verbonden, toonde de persoonlijke zoektocht van jongeren met wortels in Indië/Indonesië die voorafgaand hadden deelgenomen aan de Limburgse editie van Tracing Your Roots. In de tentoonstelling zagen we de jongeren pogingen doen om het Indisch Zwijgen te doorbreken door met hun (groot)ouders in gesprek te gaan over het familieverleden.
Door de lockdown die op 14 december 2020 werd afgekondigd, was de tentoonstelling uiteindelijk te zien tussen 5 juni – 5 september 2021.
Oktober/ november 2020
Tracing Your Roots – editie Limburg
In oktober/november 2020 organiseerden we een Tracing Your Roots editie vanuit het Limburgs museum. We nodigden Limburgse jongeren met wortels in de Indonesische archipel uit om op zoek te gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis. De uitkomst van die zoektocht verwerkte gastcurator Yvette Kopijn in de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ die tussen 5 juni – 5 september 2021 in het Limburgs te zien was.

September 2020

Tracing Your Roots editie – Den Haag
In September 2020 organiseerden we een Haagse Tracing Your Roots editie vanuit het Nationaal Archief in Den Haag. We nodigden jongeren met wortels in Indië/Indonesië uit om op zoek te gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis. Om die zoektocht bij te staan, stelde Het Nationaal Archief haar archief open door de jongeren topstukken uit hun archief te tonen die direct verband hielden met hun familiegeschiedenis.
Met Tracing Your Roots haalde het Nationaal Archief om een nieuwe doelgroep binnen die op een andere manier gebruik maakt van het archief. Daarmee droegen wij ons steentje bij aan het dekoloniseren van het archief
Mei / Juni 2020
Online Tracing Your Roots editie voor 35-plussers
In de zomer van 2020 organiseerden we vanwege de Coronacrisis een online Tracing Your Roots edities voor 35-plussers.
Januari 2020

Bezoek Indonesische delegatie aan museum Sophiahof
Presentatie van TYR initiatiefneemster Yvette Kopijn en co-host Reinier Kraft van Ermel over Tracing Your Roots ten overstaan van een delegatie Indonesische journalisten die zich voorbereidden op het staatsbezoek van koning Willem Alexander aan Indonesië in maart 2020.
2019
Oktober / November 2019
2e editie Tracing Your Roots
De 2e editie van Tracing Your Roots vond plaats in zaaltje Merlijn te Haarlem. Ook hier nodigden we jongeren met wortels in Indië/Indonesië uit om op zoek te gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis met het doel in contact te komen met hun afkomst en identiteit, en het zwijgen binnen families te doorbreken en ruimte te maken voor heling.

28 september 2019
Indische Roots Expertise Dag
Indische Roots Expertise Dag
De 1e Indische Roots Expertise Dag georganiseerd i.s.m. de Indische Genealogische Vereniging vond plaats in het Nationaal Archief.
Op deze dag hielden Tracing Your Roots deelnemers een pitch over hun persoonlijke zoektocht naar hun roots en de ontdekkingen die ze hadden gedaan over hun familieverleden. Tracing Your Roots initiatiefneemster Yvette Kopijn verzorgde een workshop ‘Indische familieleden interviewen.’
15 augustus 2019
Tracing Your Roots crew member Carel-Vincent van de Graaff hield een toespraak tijdens de Indië herdenking in Rotterdam. Die dag vond ook de presentatie plaats van het boek ‘Vergeten Vergeten Verhalen’
van auteur Christie Haalboom. Een boek met voorwerpen, verhalen en foto’s die herinneringen aan de Japanse bezetting, waaronder die afkomstig uit de familiecollectie van Carel-Vincent
27 juni 2019
Op 27 juni 2019 haalde Tracing Your Roots het 8 uur journaal met een item over Wendy en Steffie de Haan over de ontdekkingen die ze deden omtrent hun Indische familiegeschiedenis tijdens de Tracing Your Roots editie in Haarlem. Het item werd gemaakt ter gelegenheid van de opening van Museum Sophiahof in Den Haag. Koning Willem-Alexander was hierbij aanwezig.
Bekijk hier het item.

26 mei 2019
This is a simple headline
Tracing Your Roots initiatiefneemster Yvette Kopijn verzorgde vanuit het migratiemuseum in Den Haag een workshop ‘Dekolonisatie in het onderwijs’. Later in de middag deelden Tracing Your Roots deelnemers hun Indische en Molukse familieverhalen tijden de GEN Talks op de Tong Tong Fair, mede georganiseerd door het CBG: Centrum voor Familiegeschiedenis.
Maart 2019
In maart 2019 vond de 1e Editie van Tracing Your Roots plaats in zaaltje Merlijn te Haarlem. We nodigden jongeren met wortels in de Indië/Indonesië uit om voor een persoonlijke zoektocht naar hun roots, met het doel in contact te komen met hun afkomst en identiteit en ruimte te maken voor heling door het zwijgen binnen families te doorbreken.
