Verhalen over leven uitgelicht

14 mei 2022

Op 14 mei kwamen we voor een tweede maal (hybride) samen in het Nationaal Archief Suriname (NAS)om te horen hoe de jongeren die meedoen aan onze pilot Tracing Your Roots Suriname gevaren zijn tijdens hun zoektocht naar hun voorouders en familiegeschiedenis.

De bewogen verhalen over hun Javaanse voorouders, de beweging die in gang is gezet binnen families, alles onderstreepte waar Tracing Your Roots over gaat:

De bewogen verhalen over hun Javaanse voorouders, de beweging die in gang is gezet binnen families, alles onderstreepte waar Tracing Your Roots over gaat:

Als je weet waar je vandaan komt, begrijp je beter wie je bent en wat van je voorouders je in jouw bagage met je meedraagt. Waarbij je als jongste generatie op elk moment kunt beslissen: dit neem ik mee en dit laat ik achter. Maar ook hoe praten over het verleden tot verwerking en tot heling binnen de familie kan leiden, zodat we bepaalde zaken echt los kunnen laten en andere juist nog meer kunnen gaan omarmen.

De volgende stop in deze zoektocht is een boottour langs de plantages waar de voorouders van de deelnemers als contractarbeider hebben gewoond en gewerkt. Daarna volgt een feestelijke afsluiting tijdens de viering en herdenking van 132 jaar Javaanse migratie.

Met dank aan Rita Tjien Fooh voor haar bijdrage en support!

20 april 2022

Op 20 april 2022 namen jongeren van de TYR community deel aan de 1e van de Indische Dialogen die het Comité Nationale Herdenking 15 augustus 1945. De eerste bijeenkomst op 20 april stond in het teken van herdenken: wat en wie herdenken jongeren en wie herdenken jongeren? De tweede bijeenkomst 0- 19 mei zal worden stilgestaan bij de toekomst van het herdenken: wat vindt je van de huidige nationale herdenking op 15 augustus en hoe zouden jongeren willen dat we herdenken?

Wil je erbij zijn op 20 mei? Klik dan op de bovenstaande link en geef je op!

23 maart 2022

Op 23 maart vertelden we bij de lancering van het project ‘Indisch Erfgoed Digitaal’ over ons programma Tracing Your Roots en deelden we onze ervaring met online speuren naar onze voorouders en familiegeschiedenis.
De komende jaren werken de Koninklijke Bibliotheek (KB), het Netwerk Oorlogsbronnen aan de totstandkoming van Het Indisch Geheugen voor de Toekomst. Dit web portaal zal gedigitaliseerde bronnen aan elkaar koppelen, wat het zoeken naar voorouders met wortels in Indië/Indonesië eenvoudiger maakt. Een veelbelovend project!

Klik hier voor meer info.

5 maart 2022

Op 5 maart kwam een groep Javaans-Surinaamse jongeren bijeen in het Nationaal Archief Suriname (NAS) voor de 1e bijeenkomst van de pilot Tracing Your Roots Suriname.

De pilot richt zich specifiek op Javaans-Surinaamse jongeren, omdat zij in het bestaande aanbod aan activiteiten op het gebied van Surinaamse genealogie nauwelijks worden meegenomen. Tracing Your Roots nodigt jongeren met Javaans-Surinaamse wortels uit om op zoek te gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis.

‘Als je weet waar je vandaan komt, dan weet je ook beter wie je bent en wie je wilt worden’. Onder dat motto hopen we de identiteit van Javaans-Surinaamse jongeren te versterken, zodat ze vanuit een stevig verankerd zelfbeeld kunnen bouwen aan hun eigen toekomst.

Na een workshops stamboomonderzoek verzorgd door NAS directeur Rita Tjien Fooh, gingen de jongeren op zoek naar de identificatiekaart van hun overgrootvader of –moeder, die tijdens de inscheping van Java naar Suriname was opgemaakt. De jongeren reageerden geëmotioneerd op het zien van de pasfoto die op de identificatiekaart te zien was. De meesten kregen voor het eerst een gezicht te zien bij hun voorouders en zagen vaak duidelijke familietrekken terug.

De afgelopen weken zijn de jongeren, na een interview workshop van Yvette Kopijn in gesprek gegaan met hun (groot)ouders over hun familiegeschiedenis.

Op zaterdag 14 mei zal de groep weer bijeen komen om hun eerste ontdekkingen met elkaar te delen. In juni volgt een excursie langs de plantages in district Commewijne, waarna de pilot feestelijk zal worden afgesloten tijdens de viering en herdenking van Javaanse immigratie op 9 augustus van dit jaar.