Wat doen wij?
Tracing Your Roots
Een van de belangrijkste educatieve programma’s die Stichting VerhalenOverLeven onder haar hoede heeft is Tracing Your Roots. Dit programma wordt begeleid door Yvette Kopijn.
Tracing Your Roots nodigt jongvolwassenen (17-37 jaar) met wortels in Voorm. Nederlands-Indië / Indonesië uit om samen met een groep gelijkstemden op zoek te gaan naar hun roots. Op vier zaterdagmiddagen leer je in verschillende workshops (online) stamboomonderzoek te doen en (oral history) interviews af te nemen onder familieleden. Ook krijg je via diverse colleges toegang tot je eigen geschiedenis.
Bij Tracing Your Roots graaf je in het verleden, maar wel met het oog op de toekomst. Als je weet waar je vandaan komt, weet je immers ook beter wie je bent en wie je nog wilt worden. Daarbij zoeken we doelbewust de verbinding op met oudere generaties. Wanneer deelnemers aan te moedigen om het zwijgen doorbreken en met hun (groot)ouders in gesprek gaan, ontstaat er ruimte om samen om te kijken naar het (koloniale) verleden, wat de deur open zet naar heling, verbinding en (zelf)begrip.

vorige tracing your roots afleveringen
De afgelopen jaren hebben we Tracing Your Roots op vele bijzondere plekken mogen draaien.
- Zo streken we meerdere malen neer in het Nationaal Archief (sept 2020, met in het najaar van 2022 een sneakpreview van TYR Javaanse editie),
- Maakten we samen de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ in het Limburgs Museum (juni – sept 2020),
- Werkten we samen met Het Zuidelijk Toneel aan de audiovoorstelling ‘Ada apa, opa?’ (mei 2021)
- We organiseerden wij onze eigen Indië Herdenking. Vanuit het Limburgs Museum. We haalden hiermee het NOS journaal (15 aug 2021)
- We streken neer in het Nationale Theater in Den Haag en maakten met de deelnemers een podcast serie in de randprogrammering van de voorstelling ‘De Eeuw Van Mijn Moeder’ (feb – sep 2022)
- We organiseerden een TYR editie in het Drents Museum voor jongeren met Molukse roots in de randprogrammering van de tentoonstelling ‘Menyjala’ (apr – juni 2023)
- We streken neer in het Haags Historisch Museum waar we met de deelnemers een mini expo maakten in de tentoonstelling ‘Koloniaal Den Haag. Een onvoltooid Verleden’ (apr – juni 2023)
photo gallery
Tracing your roots community

Op 10 oktober 2021 hielden we de Tracing Your Roots community ten doop. Dit platform brengt deelnemers aan de verschillende Tracing Your Roots edities samen. Naast een jaarlijkse Tracing Your Roots Dag, zijn we bezig om een online platform op te richten waar community members tips & trucs kunnen uitwisselen rond stamboomonderzoek en interviewen, waar ze met elkaar uit kunnen wisselen op thema’s als cultuuroverdracht, koken & eten en persoonlijke groei én waar ze elkaar kunnen vinden om samen activiteiten te ondernemen. De Tracing Your Roots community wordt getrokken door een kerngroep, die bestaat uit: Melissa Korn, Maaike van Milt, Reinier Kraft van Ermel, Steffie de Haan, Esmee Tomaula, Debby Gracia de Lima, Stefanie Hehalatu en Sandy van Sasse van IJsselt.
testimonials
Carline, deelneemster Tracing Your Roots editie in het Nationaal Archief (september 2020).
Het begon met een zwart-wit foto uit 1955 die mijn moeder mij stuurde van mijn oma op de boot van Batavia naar de haven van Rotterdam. Trots liet ik de foto aan een vriendin zien, die via-via van Tracing Your Roots had gehoord. Ik meldde me aan en de volgende dag zat ik in het Nationaal Archief. Van tevoren had ik niet kunnen bedenken aan welke reis ik begon. Ik werd aangespoord tot een onderzoek naar mijn wortels, naar mijn familieverhalen. Verhalen die verder gingen dan het verzamelen van feiten en cijfers. De gastlessen en workshops, thema’s als dekolonisatie, machtsstructuren, de verschillende perspectieven vanuit de Molukse en Indische gemeenschappen die we aansneden, én het inspirerende Tracing Your Roots team. Ik werd aangespoord om mijn beeld te verbreden en mijn eigen verhaal te verdiepen. Inmiddels ben ik een schat aan informatie rijker en zijn er evenveel vragen bijgekomen. De geschiedenis is fluïde en – als je er eenmaal in graaft – constant in beweging.