Wat doen wij?

Tracing Your Roots

Een van de belangrijkste educatieve programma’s die Stichting VerhalenOverLeven onder haar hoede heeft is Tracing Your Roots. Dit programma nodigt jongeren (15-35 jaar) met wortels in Voorm. Nederlands-Indië/Indonesië uit om een persoonlijke zoektocht te starten naar hun roots. Op vier zaterdagmiddagen maak je in een groep van gelijkgestemden kennis met jeouw geschiedenis, leer je stamboomonderzoek doen en interviewen je jouw (groot)ouders om hun verhalen vast te leggen. 

Bij Tracing Your Roots graaf je in het verleden, maar wel met het oog op de toekomst. Als je weet waar je vandaan komt, weet je immers ook beter wie je bent en wie je nog wilt worden.

Met Tracing Your Roots hopen we jongeren wortels mee te geven, zodat ze vanuit een stevig verankerd zelfbeeld kunnen bouwen aan hun eigen toekomst.

Daarbij zoeken we doelbewust de verbinding op met oudere generaties. Wanneer jongeren het zwijgen doorbreken en met hun (groot)ouders in gesprek gaan over het (koloniale) verleden, dan ontstaat er ruimte voor heling, verbinding en (zelf)begrip.

vorige tracing your roots afleveringen

De afgelopen jaren hebben we Tracing Your Roots op vele bijzondere plekken mogen draaien.

 

photo gallery

Tracing your roots community

Op 10 oktober 2021 hielden we de Tracing Your Roots community ten doop. Dit platform brengt deelnemers aan de verschillende Tracing Your Roots edities samen. Naast een jaarlijkse Tracing Your Roots Dag, zijn we bezig om een online platform op te richten waar community members tips & trucs kunnen uitwisselen rond stamboomonderzoek en interviewen, waar ze met elkaar uit kunnen wisselen op thema’s als cultuuroverdracht, koken & eten en persoonlijke groei én waar ze elkaar kunnen vinden om samen activiteiten te ondernemen. De Tracing Your Roots community wordt getrokken door een kerngroep, die bestaat uit: Melissa Korn, Maaike van Milt, Reinier Kraft van Ermel, Steffie de Haan, Esmee Tomaula, Debby Gracia de Lima, Stefanie Hehalatu en Sandy van Sasse van IJsselt.

testimonials

lees meer testimonials

Carline, deelneemster Tracing Your Roots editie in het Nationaal Archief (september 2020).

Het begon met een zwart-wit foto uit 1955 die mijn moeder mij stuurde van mijn oma op de boot van Batavia naar de haven van Rotterdam. Trots liet ik de foto aan een vriendin zien, die via-via van Tracing Your Roots had gehoord. Ik meldde me aan en de volgende dag zat ik in het Nationaal Archief. Van tevoren had ik niet kunnen bedenken aan welke reis ik begon. Ik werd aangespoord tot een onderzoek naar mijn wortels, naar mijn familieverhalen. Verhalen die verder gingen dan het verzamelen van feiten en cijfers. De gastlessen en workshops, thema’s als  dekolonisatie, machtsstructuren, de verschillende perspectieven vanuit de Molukse en Indische gemeenschappen die we aansneden, én het inspirerende Tracing Your Roots team. Ik werd aangespoord om mijn beeld te verbreden en mijn eigen verhaal te verdiepen. Inmiddels ben ik een schat aan informatie rijker en zijn er evenveel vragen bijgekomen. De geschiedenis is fluïde en – als je er eenmaal in graaft – constant in beweging.