Vertrekken en aankomen op de Tracing Your Roots Familiedag

Zondag 1 september vond de eerste Tracing Your Roots Familiedag plaats in het debat- en cultuurpodium De Pletterij in Haarlem. De afgelopen maanden startten de deelnemers een persoonlijke zoektocht naar hun roots tijdens de 1e editie van de Tracing Your Roots middagen. Op de Familiedag mochten ze hun familie laten zien wat ze te weten waren gekomen over hun Indisch/Molukse voorouders en familiegeschiedenis.

Een niet-verstuurde brief aan oma, een filmpje gemaakt tijdens een rootsreis naar Indonesië en een familieverhaal verteld aan de hand van bewaard gebleven voorwerpen uit een ver verleden: de deelnemers kozen verschillende vormen om hun familiegeschiedenis over het voetlicht te brengen.

Zo raakte spoken word artist Jasper Albinus ons met zijn poëtische voordracht die hij schreef naar aanleiding van zijn deelname aan Tracing Your Roots. Een prachtig gedicht over zijn Indisch/Molukse familiegeschiedenis en geschreven vanuit verschillende perspectieven, waaronder die van zijn grootouders die in 1958 naar Nederland kwamen.

Op de familiedag kon er niet alleen genoten worden van de verhalen van de deelnemers, er werden ook verhalen gedeeld tussen families en familieleden tijdens de Familieverhalensalon die ik verzorgde. Soms ging dat delen open en vrijuit, en soms aftastend, met één teen in het water. Want met een gemeenschappelijke geschiedenis die omgeven is door trauma en ontworteling is praten over het verleden nooit een vanzelfsprekendheid. Met muziek van de Donya en de Gado’s, een Indisch sprookje voorgedragen door tante Toetie, een performance van Oil the Men en Indisch eten verzorgd door Tracing Your Roots deelneemster Wendy de Haan werd het een zeer gevarieerde middag.

Delen is helen, en door te delen worden we meer. Vinden we erkenning voor ons eigen verhaal, krijgen we de mogelijkheid om kracht en inspiratie te putten uit de overlevingskunst van de generaties die ons voorgingen, kunnen we ons verzoenen met het verleden, kunnen we helen.

Met de Familiedag hoopten we het relatieve zwijgen binnen Indisch/Molukse families te doorbreken en een eerste aanzet te geven tot een (hernieuwd) gesprek tussen generaties. Dat we daarin geslaagd zijn, blijkt uit de hartverwarmende reacties die we ontvingen van de deelnemers, maar ook van hun familie. Al met al was het een bijzondere dag die ons nog lang zal heugen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: