Thuiskomen bij Tracing Your Roots

Als je mij exact een jaar geleden zou zeggen dat 2019 in het teken zou staan naar het zoeken van mijn Indisch-Molukse achtergrond, dan had ik je waarschijnlijk een klein beetje gila (gek) verklaard.

Tja, de vakantie naar Indonesië in juni van dit jaar om de verjaardagen van mijn ouders samen met familie uit Bogor (Java) te vieren stond dan wel vast, maar wie had kunnen bedenken dat het uit zou monden in een heel persoonlijke rootsreis? En dat allemaal na vier te gekke en leerzame Tracing Your Roots middagen in een huiselijk zaaltje in Haarlem!

Begin februari: na enig aandringen van mijn pa had ik me laten overhalen om mee te komen naar een van de vele Indische bijeenkomsten die hij altijd bezoekt. Meestal sloeg ik zijn uitnodiging af, maar deze keer ging ik met hem mee. Het bleek een hele belangrijke middag voor hem te zijn, omdat hij als een van vertellers zijn verhaal mocht delen tijdens de presentatie van het boek Poesaka van Simone Berger en Armando Ello. Na afloop vond ik in de foyer een flyer van Tracing Your Roots die mijn leven een compleet andere wending zou geven. Wat me raakte was de specifieke woord combinatie ‘Indisch-Moluks’. Het was de bevestiging van hoe ik mezelf identificeer. Met een Indische vader, een Molukse moeder, maar verder een Hollandse opvoeding was ik de laatste jaren een zoektocht tussen deze drie hoekjes gestart, waarvan ik  wel voelde dat ik niet per se in één hoekje geplaatst wilde worden. Maar wie en wat was ik dan wel? Waarom noem ik mezelf Indisch-Moluks en niet Indisch? Die twee gingen toch niet echt lekker samen vanuit de historie gezien?

Ik kwam er achter dat elementen in mijn opvoeding Moluks waren, waarvan ik lang had gedacht dat zij Indisch waren. Hoe dan dese?! Het werd tijd om de feiten op een rij te gaan zetten. Ik besloot een kijkje te nemen bij Tracing Your Roots. Daar realiseerde ik mij al snel dat ik me begaf te midden van een bijzondere groep mensen, die serieus met hun afkomst en identiteit bezig waren. Zij gaven mij de juiste drive om te starten met mijn eigen zoektocht. Het was vooral te gek om bij elkaar inspiratie te vinden, elkaar te enthousiasmeren en te helpen.

Na de Tracing Your Roots Middagen vertrok ik volgens plan in naar Indonesië. Omdat ik in between jobs was, besloot ik langer in Indonesië te blijven en op zoek te gaan naar mijn familiegeschiedenis – om te beginnen dienaar  van mijn pa.

Na terugkomst in Nederland half september wachtte mij een verrassing. Ik werd gevraagd om naast Carel-Vincent van de Graaff co-host te worden bij de 2e editie van Tracing Your Roots. Wat een enorme eer om als ervaringsdeskundige anderen op weg te helpen! De 2e editie leidde tot veel mooie ontdekkingen en bracht mensen samen met ieder een eigen persoonlijk verhaal. Het bewijs werd voor de tweede keer geleverd dat de zoektocht naar onze afkomst een belangrijke is. Het brengt ons in contact met wie we nu zijn en met wie we willen worden in de toekomst.

Tijdens het optreden van kleinkunstenares Esmay Usmany, die Tracing Your Roots II kwam afsluiten, drong het opeens tot me door wat ik in de afgelopen maanden had meegemaakt. Ze ontroerde me met die ene zin , ‘dat we dat op twee plekken met open armen worden ontvangen’. Dat we ons, als we geluk hebben, op twee plekken in de wereld thuis kunnen voelen: in Nederland en in Indonesië. Dat was precies wat ik tijdens mijn rootsreis naar Indonesië ervaren had: thuiskomen daar, weg van huis. Die ene zin bracht mij direct terug bij mijn schattige tante Sylvie die ik in Bogor had ontmoet, en bij mijn stoere oom Daan op Ambon. Met mijn tante praatte ik veel over mijn oma, die na het overlijden van haar man in de jaren ’50 op eigen kracht wist te overleven. Mijn oom Daan had ik nooit eerder ontmoet, maar hij nam mij gelijk een week op tour door Ambon.

Tijdens het optreden van Esmay realiseerde ik mij ook dat ik niet alleen in Indonesië, maar ook hier in Nederland een nieuw ‘thuis’ had gevonden: in deze Tracing Your Roots familie. Ik ben heel erg dankbaar dat ik deel mag uitmaken van een groep mooie mensen, die net als ik nieuwsgierig zijn naar hun afkomst, en bij wie ik zoveel herkenning vind.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: