Ode aan Inam

TRACING MY ROOTS | Wat ben ik blij en dankbaar dat ik afgelopen maand heb kunnen meedoen met Tracing Your Roots 35+. De online cursus bood niet alleen interessante gastlessen en hulplijnen bij het zoeken in allerlei bronnen, ik heb ook intens genoten van de verhalen van mede-cursisten! And last but not least vond ik tijdens mijn zoektocht ook nog een achternicht, die mij prachtige foto’s heeft gegeven en zijn er opnieuw waardevolle gesprekken op gang gekomen met mijn vader en mijn tante!

De afgelopen vijf weken zijn een magische ontdekkingsreis geworden naar de ouders van mijn vaders moeder, Ernastine Louise van der Mark. Van mijn vader wist ik dat mijn oma Erna in Soekaboemi is geboren als dochter van een Europese broodbakker en een Inlandse vrouw.

Tijdens mijn zoektocht bij Tracing Your Roots 35+ is gebleken dat overgrootvader Arthur van der Mark in 1859 in Den Haag werd geboren en omstreeks 1880 als onderofficier naar Nederlands-Indië vertrok. Mijn overgrootmoeder Inam is omstreeks 1871 in Magelang op Java geboren, als dochter van Kasan Prawirodi Kromo en Bok Kasan. Waarschijnlijk is zij op jonge leeftijd op Java geronseld en verscheept naar Sumatra om daar in een kazerne voor Europese soldaten te werken. Op enig moment is zij de njai van 1e luitenant Arthur van der Mark geworden.

In 1897 wordt het eerste kind van Arthur en Inam in Telok Betong op Sumatra geboren. In 1900 komt een tweeling ter wereld in Padas op Midden-Java geboren. Vanaf 1903 worden in Soekaboemi nog negen kinderen geboren, waaronder mijn oma Erna.

In 1908 duikt de eerste advertentie van Europeesche Broodbakkerij A. van der Mark in Soekaboemi op. In datzelfde jaar erkent Arthur alle tot dan toe geboren kinderen. In 1913 trouwt Arthur van der Mark met Inam en vanaf dat moment draagt zij de naam Inam van der Mark.


Ik weet nu hoe Arthur van der Mark in voormalig Nederlands-Indië verzeild is geraakt en hoe mijn overgrootouders elkaar naar alle waarschijnlijkheid hebben ontmoet. Maar het verhaal gaat verder. Het schijnt dat Arthur uit een welgestelde familie uit Scheveningen kwam en dat hij onterfd werd toen hij met Inam trouwde. Daar wil ik de komende tijd meer over te weten zien te komen.

Hopelijk ga ik ook ontdekken over Kasan Prawirodi Kromo en Bok Kasan, de ouders van Inam. Uit welke desa bij Magelang komen zij? En zijn zij wellicht als Javaanse contractarbeiders naar Suriname vertrokken? Vragen die ik nader zal onderzoeken.

ODE AAN INAM | Rachel schreef een haiku als eerbetoon aan en uit respect voor mijn Indonesische overgrootmoeder Inam: mijn voormoeder, een njai, van wie zij tot voor kort vrijwel niets wist:

2 reacties op “Ode aan Inam

 1. Puck Scipio Blume - knee. zegt:

  De verhalen zijn mij gedeeltelijk bekend. Oma Inam heeft mij heel veel verteld (zij was op latere leeftijd blind) en wellicht kunnen wij kontakt met elkaar zoeken. Ben Puck, de oudste dochter van corrie kneefel _ van der Mark en ik ben 85 jaar en wwt het hele rijtje van de kinderen v.d Mark. Heb het liefst telefonisch. 074 2422352

  • Yvette Kopijn zegt:

   Beste mevrouw Puck,
   Excuus voor de late reactie, we kwamen in de drukte van de Tong Tong Fair terecht!
   Maar wat bijzonder dat u meer familieverhalen weet te vertellen!
   Ik zal uw contactgegevens doorgeven aan Rachel de Vries, dan hoort u binnenkort van haar.

   Vriendelijke groeten
   Yvette Kopijn

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: