Indisch/Molukse jongeren op zoek naar hun roots in expo ‘Van Daar & Van Hier’

Zaterdag 12 december 2020 was het eindelijk zover! De publieksmiddag voor deelnemers en genodigden om de expositie ‘Van Daar & Van Hier’ in het Limburgs Museum te komen bekijken, waar Tracing Your Roots initiatiefneemster Yvette Kopijn als gastcurator overduidelijk haar stempel op heeft gedrukt.

Vijfenzeventig jaar na de Japanse capitulatie en de start van de Dekolonisatieoorlog in Indië/Indonesië begonnen 25 Limburgse jongeren tijdens vier Tracing Your Roots-middagen aan een persoonlijke zoektocht naar hun Indisch/Molukse roots. In de expositie vertellen ze wat ze ontdekten over hun voorouders en familiegeschiedenis en zien we hen in gesprek gaan met hun (groot)ouders over een verzwegen verleden. De tentoonstelling toont hoe de dekolonisatie van Voormalig Nederlands-Indië het leven van Indisch/Molukse families nog steeds beïnvloedt.

Zoals bijna niemand dat kan heeft Yvette Kopijn de familieverhalen van de deelnemers met respect en gevoel in beeld gebracht vanuit hun eigen perspectief. Door een veilige setting te creëren, konden de deelnemers de moedige stap zetten om met deze tentoonstelling het zwijgen binnen de familie te doorbreken en hun familieverhaal te delen met een breed publiek. Veelzeggend zijn daarbij de prachtige portretten en filmpjes die filmer en oud Tracing Your Roots deelneemster Esmee Jacobs maakte van de jongeren en hun families. Het resultaat: een intieme en invoelende tentoonstelling, die de doorwerking van trauma en ontworteling binnen Indisch/Molukse families zichtbaar maakt, maar ook de veerkracht en overlevingskunst die van generatie op generatie worden overgedragen.

Aan de reacties van de deelnemers, hun familieleden en andere genodigden te horen, die voor deze eerste zaterdag van de expositie waren uitgenodigd, bracht de tentoonstelling veel herkenning. De keuze van de beelden in combinatie met de kleuren – subtiel en ingetogen, maar wel met verhalen die zeggen: ‘Wij zijn van Daar en ook van Hier’. Niets dan lof voor de vormgeving van de expositie, waarvoor Kirsten Römer verantwoordelijk was. En dank natuurlijk aan projectmanager Marieke Koppelmans die Yvette Kopijn als gastcurator binnenhaalde met als doel een langduriger relatie op te bouwen tussen het Limburgs Museum en de Indisch/Molukse gemeenschap in Limburg.

Wat Yvette Kopijn met deze tentoonstelling laat zien, is dat zij in staat is om binnen een museale setting heling binnen Indisch/Molukse families teweeg te brengen via het invoelbar maken van hun verzwegen geschiedenissen en het delen van hun persoonlijke verhalen. Dat maakt haar een aanwinst voor musea die aan de slag willen met inclusie via het opsporen en zichtbaar maken van onderbelichte verhalen en geschiedenissen.

De tentoonstelling is t/m 28 maart 2021 was tussen 5 juni – 5 september 2021 te zien in het Limburgs Museum

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: