Waarover je niet kan spreken, zwijg je

Op 4 mei 2021 was Tessa de Boysère samen met andere jongeren met wortels in Indië/Indonesië te zien in de audiovoorstelling ‘Ada apa, opa?’ [https://www.hzt.nl/projecten/ada-apa-opa]. Tessa focuste in haar optreden op ‘Indisch zwijgen’:  “Het is het fenomeen dat trauma’s onbesproken laat. En dat wil ik nabootsen.”

Tessa deed mee aan de allereerste editie van Tracing Your Roots. Voorafgaand aan de audiovoorstelling verzorgde Yvette Kopijn een Tracing Your Roots editie, waarbij de jongeren stamboomonderzoek verrichtten en met familie in gesprek gingen over een beladen familiegeschiedenis. Wat betekent het voor Tessa om in gesprek te gaan met de oudere generatie?

Tessa vertelt:
“Met mijn oma heb ik nooit goed durven te praten over het verleden. Maar toen ik haar uiteindelijk sprak, voelde ik me nòg meer verbonden met haar. Er is in onze familie een vlammetje gaan branden om met elkaar te praten denk ik, doordat ik met mijn oma heb gepraat.

Naast dat ik in gesprek ben gaan met mijn oma, ben ik ook op zoek gegaan naar de verschillende rollen die familieleden speelden tijdens de Japanse bezetting. Wie was waar en wat vind ik daarvan? Mijn zoektocht is nog niet voltooid, maar dit is een mooi begin.”

De audiovoorstelling ‘Ada apa, opa?’maakte deel uit van Theater na de Dam [https://theaternadedam.nl/voorstelling/ada-apa-opa/]. De voorstelling en de daarbij behorende audiotour zijn een productie van Het Zuidelijk Toneel en kwamen tot stand i.s.m. theatermakers Ayden Carlo en Rozemarijn Romeijn.

De audiotour is hier https://hzt.nl/projecten/ada-apa-opai te beluisteren.

Beluister hier het interview met Tessa en haar oma bij Blok en Toine op NPO radio.

privacy

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: